2010-11-23 :: VIRUS FÖR MAC – KOOBFACE SLÅR TILL, IGEN!

Säkerhetsföretaget Intego rapporterar att en ny version av masken Koobface har siktats. Vad som är nytt denna gång är att den infekterar Mac-användare. Koobface upptäcktes första gången i slutet av 2008, då den spreds med länkar mellan användare på Facebook, MySpace och Twitter. I somras upptäcktes flera nya varianter av masken, dock med det gemensamt att de angrep Windowsplattformen. Det såg då ut så här :

Versionen som angriper Mac OSX är enligt Intego heller inte lika elak som tidigare versioner. Angreppet sker genom en webbaserad Java-trojan, som användaren frågas om han eller hon vill köra. Begär man mer detaljer så står det att applikationen är signerad av “PhotoAlbum”. Den användare som väljer att köra blir infekterad, och filer lagas i mappen “.jnana”. Filerna är skapade för att kunna infektera både Windows, Linux och Mac OSX.

Direkt skadlig förefaller masken dock inte vara. Enligt Intego verkar det inte som att något vidare händer efter själva infektionen. Eventuellt kan den vara passiv för tillfället, eller så är den dåligt programmerad.

Men det kan också röra sig någon form av experiment. Koobface har fått bred spridning för Windows, och det kan vara så att angriparna nu vill se hur det går att sprida masken för andra plattformar.
Hur skyddar sig företag mot dessa virus?
Man blokerar sidor som facebook, twitter och Youtube för alla företagsdatorer. Vill någon ändå gå dit bör man låta en administratör göra installationerna på dessa klienter. Känsliga klienter för drift bör undvika all kontakt med webben. Mer hjälp med att ställa in detta och säkerställa att du inte får Koobface masken kan ACIT hjälpa dig med kontakta oss för mer information.

IT Infrastruktur

När det gäller att hitta en snabb lösning för dig oavsett om du är stor eller liten så sätter vi fokus på säkerhet och stabilitet detta för att säkerställa låga driftkostnader där man nästan upplever att systemen sköter sig själva och underhållet blir lågt. För att även slippa de dyra licenskostnaderna jobbar vi med egna programerare som skräddarsyr dina FTP eller VPN lösningar för ditt företag. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig, klicka här.

Webbtjänster

ACIT tillhandahåller alltifrån stora weblösningar för online shoppar till mindre enkla sidor och vi är experter på att göra din företagshemsida till en smidig mötesplats där dina kunder lätt kan hitta den information de söker efter. Vi jobbar på en mängd olika sätt för att göra dina tjänster lätta för dig och har därför inloggningsverktyg där du enkelt kan editera text och skapa nya sidor. Vill du veta hur din framtida hemsida kan se ut, klicka här.

Support

För att du som företagare ska ha lättare att få hjälp så finns det alltid direktnummer till oss. Detta för att du snabbt ska få hjälp med de problem som uppstår i vardagen med din dator, hemsida eller server. Vi använder oss av ett supportforum där du kan beskriva ditt fel och vi förklarar hur du löser ditt problem. Vid server eller hemside fel så hjälper vi dig helavägen då det kan vara svårt att beskriva. För att komma till vårt supportforum, klicka här.