2010-11-24 :: Fem gratisverktyg från Microsoft – för det mindre företaget

Microsoft är kanske inte mest kända för att erbjuda gratis mjukvara, men företaget har ändå ett antal användbara verktyg i sitt sortiment som inte kostar något att använda. Vi listar här fem olika exempel på gratisverktyg som kan passa bra för det mindre företaget.

Hyper-V
Virtualiseringsplattformen för servrar, Hyper-V, kan användas helt gratis och finns med i nya versioner av Windows Server. Även om de flesta använder mjukvaran för att köra virtuella instanser av Windows, så erbjuder Microsoft också källkod för den som vill köra Linux.

Network Access Protection
Inkluderat i Windows XP, Vista, 7 och Windows Server 2008 finns Network Access Protection (NAP) som kontrollerar åtkomsten till nätverksresurser baserat på en klientdators identitet och gällande regler. Enligt tester utförda av amerikanska tidningen Network World är funktionerna rätt så primitiva och verktyget sägs fungera bäst i miljöer med enbart Microsoftprodukter.

SQL Server 2008 R2 Express
Microsoft tjänar en stor hacka på att sälja SQL Server, men erbjuder också en gratisversion avsedd för ”utveckling och utrullning av applikationer för skrivbordet, webben och enklare servrar”. SQL Server 2008 R2 Express har stöd för 10 gigabyte med databasutrymme, har samma databasmotor som i övriga versioner och är kompatibel med SQL Server 2008 och SQL Azure Database.

Utvecklingsverktyg för Windows Phone 7
För utvecklare som vill bygga Windows Phone 7-applikationer finns fria versioner av utvecklingsverktygen Visual Studio 2010, Silverlight 4 och Expression Blend 4. Verktygen är kanske inte särskilt intressanta för det genomsnittliga företaget, men det finns säkerligen ändå en hel del företag som kan ha nytta av att ta fram egna Windows Phone 7-program.

Search Server 2010 Express
2007 lanserade Microsoft en gratis sökserver och mjukvaran har sedan dess hela tiden kommit ut i nya versioner, den senaste heter Search Server 2010 Express. För att kunna använda den krävs Windows Server 2008. Sökverktyget kan ses som en variant av Bing avsedd för interna företagsnätverk.

Innan du laddar ner och använder dessa program rekomenderar vi att du tar kontakt med vår support för att fastställa att du har rätt version. Vi hjälper dig gärna att installera och sätta upp alla tänkbara program för dig i ditt företag.

Kontakta oss här, eller maila till sales “at” acit.se

IT Infrastruktur

När det gäller att hitta en snabb lösning för dig oavsett om du är stor eller liten så sätter vi fokus på säkerhet och stabilitet detta för att säkerställa låga driftkostnader där man nästan upplever att systemen sköter sig själva och underhållet blir lågt. För att även slippa de dyra licenskostnaderna jobbar vi med egna programerare som skräddarsyr dina FTP eller VPN lösningar för ditt företag. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig, klicka här.

Webbtjänster

ACIT tillhandahåller alltifrån stora weblösningar för online shoppar till mindre enkla sidor och vi är experter på att göra din företagshemsida till en smidig mötesplats där dina kunder lätt kan hitta den information de söker efter. Vi jobbar på en mängd olika sätt för att göra dina tjänster lätta för dig och har därför inloggningsverktyg där du enkelt kan editera text och skapa nya sidor. Vill du veta hur din framtida hemsida kan se ut, klicka här.

Support

För att du som företagare ska ha lättare att få hjälp så finns det alltid direktnummer till oss. Detta för att du snabbt ska få hjälp med de problem som uppstår i vardagen med din dator, hemsida eller server. Vi använder oss av ett supportforum där du kan beskriva ditt fel och vi förklarar hur du löser ditt problem. Vid server eller hemside fel så hjälper vi dig helavägen då det kan vara svårt att beskriva. För att komma till vårt supportforum, klicka här.